Tietoa nahasta

Nahka on peräisin luonnosta eli eläimistä, mutta erilaisilla teollisilla käsittelyillä sen ominaisuuksia saadaan muutettua huomattavasti, jopa niin paljon että voi olla vaikea tunnistaa erilaisia nahkatyyppejä ja jopa erottaa keinonahkaa aidosta nahasta.

Tässä yritetään helpottaa erilaisten materiaalien tunnistamista jotta voidaan tehdä oikeat korjaustoimenpiteet eri materiaaleille.

Värjätty ja pinnoitettu nahka lienee kaikista yleisin nahkatyyppi. Suurin osa uusista nahkahuonekaluista sekä käytännössä kaikki autojen nahkasisustat ovat pinnoitettua nautaeläimen nahkaa. Samoin suurin osa esim. käsilaukuista mutta niissä voi olla muidenkin eläinten nahkaa, kuten sian tai lampaan. Myös pehmeimmät nahkatakit on usein valmistettu lampaannahasta. Pinnoitetussa nahassa ei erotu luonnolliset nahassa olevat viat kuten arvet, pistojäljet tms., koska nahka on maalattu ja sen jälkeen esim. lakattu polyuretaanipinnoitteella. Vaikka pinnoite saattaa kulua pois ja nahkaan tulla erilaisia vikoja, on tämä nahkatyyppi myös helpoin korjata lähes minkä vaurion jälkeen tahansa. Sitä voi liimata, hioa, maalata ja pinnoittaa uudestaan, myös värin vaihtaminen kokonaan onnistuu oikeilla aineilla ja välineillä.

Pinnoittamattomia nahkatyyppejä on useita erilaisia, ja ne erottuvat pinnoitetuista siinä, että nahalle laitettu vesipisara imeytyy pinnoittamattomaan nahkaan, joskus hyvinkin hitaasti mutta kuitenkin. Hyvälaatuista pinnoittamatonta pintanahkaa voidaan värjätä uudelleen Leather Balm tuotteilla, mutta koska niitä ei voi maalata, vaikeampia vikoja ei saa samanlailla piiloon kuin pinnoitetulla nahalla.

Heikkolaatuista pohjanahkaa jossa nahan kuidut irtoavat helposti toisistaan, käytetään kulutukselle vähemmän aroissa osissa huonekaluissa ja auton penkeissä.

Keinonahkoja on joskus vaikea erottaa oikeasta nahasta muuta kuin kuvion toistumisesta ja säännöllisyydestä ja tietysti kangastaustasta, mutta kannattaa ainakin epäillä aina huonekalujen ja autonpenkkien taustoja ja sivuja. Ne ovat useimmiten joko keinonahkaa tai melko huonolaatuista pohjanahkaa, joille kummallekaan ei sovi täysin samat käsittelyt kuin pintanahalle.

Esim. Leather Prep-käsittelyä ei voi tehdä keinonahalle eikä pohjanahalle, vaan ainoastaan puhdistus Alcohol Cleanerilla. Leather Prep sulattaa keinonahan pinnassa olevan muovin, ja pohjanahan kuidut saattavat lähteä nousta pystyyn jos niiden päältä poistaa pinnoitteen. Molemmat materiaalit voidaan kuitenkin maalata ja pinnoittaa uudestaan, mutta keinoaineille suositellaan Adhesion Promoter ja Cross Linker X värien pysyvyyden varmistamiseen.

Vastaavia tapauksia ovat ns. bi-cast nahat, jotka ovat itse asiassa muovilla laminoitua (pohja)nahkaa. Nämä ovat myös melko kaukana luonnollisesta nahasta ja sen tuntumasta.

Alcantaralla tai vastaavilla materiaaleilla ei ole mitään tekemistä nahan kanssa, eikä niille sovi oikeastaan mikään nahkaan sopiva käsittely. Ne ovat lähinnä lyhytkuituisia mikrokuitukankaita.SPP-Racing

Käyntiosoite
Kauhtuantie 192, 39200 Kyröskoski

(vain sopimuksesta)Puh. 0440639001 - info(ät)detailingshop.fi