Allaoleva ohje on suomenkielinen käyttöohje nahanvärjäyssarjalle Leather Colourant Kit. Vasemmassa olevassa valikossa "Kuvia" sisältää sekalaisia kuvia Colourant kitin käytön eri vaiheista.


Leather Colourant Kit käyttöohje

 

LUE OHJE KOKONAAN LÄPI ENNEN TYÖN ALOITTAMISTA

 

Tärkeää

Kaikki seuraavat toimenpiteet tulee tehdä tilassa jossa on hyvä ilmanvaihto. Ennen maalien ja pinnoitteiden ruiskutusta kaikki huonekalut ja lattia sekä muut esineet ja pinnat tulee suojata ettei väriä tai pinnoitetta joudu vääriin paikkoihin. Muista myös laittaa ylös värin nimi väripullosta jos myöhemmin tarvitset lisää samaa väriä.

 

Valmistelu

 

1.  Jos nahka on kovin likainen, puhdista se ensin nahanpuhdistusaineella tai lämpimällä saippuavedellä.

 

2.  Laita suojakäsineet.

 

Jos värjäät nahkahuonekaluja (tai esim. auton nahkaverhoilua) jatka kohdasta kolme, muilla nahoilla siirry kohtaan neljä.

 

3.  Nahkahuonekalujen taustoissa sekä sivuissa (sekä usein myös esim. auton penkkien sivuissa) valmistajat käyttävät usein halvempaa ja huonompilaatuista nahkaa tai jopa keinoaineita. Näiltä pinnoilta ei voida poistaa pinnoitetta Leather Prepillä, vaan ainoastaan poistaa niiltä rasva yms. Alcohol Cleaneriin kostutetulla kankaalla voimakkaasti pyyhkimällä, varoen kuitenkin rikkomasta pyyhittävän osan pintaa.

 

4.  Nahan pinnoitteen poisto. Pinnoitetun nahan päällimmäinen kerros on läpinäkyvä suojapinnoite joka suojaa sen alla olevaa värikerrosta. Tämä pinnoite poistetaan hankaamalla nahan pintaa karhunkielityyppisellä hiomalevyllä siten, että asetat Leather Prepiin kastetun vanutupon taitetun hiomalevyn väliin. Kun väriä alkaa siirtymään hiomalevyyn, on pinnoite saatu pois. Varmista, että pinnoite on saatu pois koko käsiteltävältä alueelta ja jatka sitten värin poistamista Leather Prepiin kostutetulla kankaalla. Kiinnitä erityistä huomiota sellaisiin taitoskohtiin joissa pinnoite on halkeillut ja yritä saada erityisesti niistä kaikki halkeillut pinnoite pois. Aina ei ole täysin välttämätöntä saada kaikkea väriä nahan pinnasta pois, mutta joskus paksu värikerros jää pehmetessään epätasaiseksi ja se saattaa näkyä lopputuloksessa. Tätä voi myöhemmin korjata hiomapaperilla, katso seuraava kohta.

 

5.  Kasta puuvillakangas Alcohol Cleaneriin ja pyyhi koko pinta. Tällä poistetaan kaikki alkoholiliukoiset silikonit ja vahat, kun edellisessä kohdassa Leather Prepillä poistettiin kaikki liuotinliukoiset silikonit ja vahat. Varmista vielä, että olet pyyhkinyt huolellisesti koko nahkapinnan.

 

TÄRKEÄÄ: Erityisesti huonekalujen pää- ja käsinojien kohdalla näkee usein tummia läiskiä, jotka ovat merkkinä siitä, että nahka on imenyt itseensä rasvoja. Näiltä alueilta on rasva poistettava huolellisesti Leather Degreaserilla, jotta varmistetaan värien tarttuminen pintaan. Mikäli rasvoja ei poisteta, väri ei kuivu ruiskutuksen jälkeen normaalisti vaan jää tahmeaksi.

 

Tässä vaiheessa, mikäli nahka tuntuu karhealta tai epätasaiselta, hio pinta karkeudeltaan 1200 hiomapaperilla, tällä saat aikaan hyvin tasaisen pinnan.

 

Huom.: Jos nahassa on korjausta vaativia kohtia kuten halkeamia, repeämiä tms., ne kannattaa korjata tässä vaiheessa. Esim. Leather Repair Kit sisältää aineet ja välineet pienten korjausten tekemiseen tai esim. Heavy Fillerillä voidaan täyttää halkeamia.

 

 

Värjääminen

 

6.  Odota vähintään yksi tunti, että Leather Prep ja Alcohol Cleaner ehtivät haihtua. Ravista väripulloa kolmen minuutin ajan, jotta väriaine varmasti sekoittuu hyvin. Kaada vähän väriainetta vaahtomuovipalaan ja pyyhi sillä pinta kertaalleen läpi, tarkoituksena on saada väriainetta erityisesti taitoksiin ja muihin sellaisiin paikkoihin joihin ruiskutettaessa on vaikea päästä. Kevyesti painamalla väri imeytyy nahan pintaan mutta jos painat liikaa, voit saada aikaan väriaineen vaahtoutumista. Sen saat helposti pois kevyesti pyyhkäisemällä.

 

TÄRKEÄÄ: Älä yritä tehdä tällä ensimmäisellä käsittelyllä pinnasta tasaista, vaan vain pohjustaa nahka myöhempää väriaineen ruiskutusta varten. Vaahtomuovilla pyyhkimisen jälkeen pinnasta tulee epätasainen ja raidallinen mutta se ei haittaa, varsinainen väriaineen ruiskutus korjaa tämän.

 

Voit antaa värin kuivua itsekseen tai nopeuttaa kuivumista hiustenkuivaajalla. Jos olet värjäämässä nahkaa samalla värillä uudestaan, voit jatkaa kohdasta 7. Jos olet vaihtamassa nahan väriä, tee pohjustus vielä kahteen kertaan antaen värin kuivua välillä.

 

7.  Odota noin 15 minuuttia pohjustusvärin kuivumista. Seuraavaksi nahkaväri ruiskutetaan jotta saadaan tasainen ja luonnollisen näköinen pinta.

 

Seuraavaksi laitetaan kynäruisku käyttövalmiiksi. Tarkista että ruisku on puhdas ja pölytön. Kaada säiliöön nahkaväri (käytä mieluiten suodatinta) kiinnitä paineilmapullo letkuun ja avaa venttiili.

 

Kokeile ruiskua ensin vaikka pahvinpalaan ja säädä säiliön päällä olevaa suutinta tarvittaessa. Säätö vaikuttaa ruiskusta tulevan maalin määrään ja sen toiminta ja vaikutus ruiskutuskuvioon selviää kokeilemalla. Mikäli suuttimesta nousee liikaa väriä, se saattaa roiskia eikä väripinnasta tule tasainen. Muista aina käytön jälkeen huuhdella ruisku hyvin vedellä ettei väri tai pinnoite kuivu suuttimen pieniin reikiin.

 

Ala ruiskuttaa väriä nahalle.  Ruiskuta ohuita kerroksia valumien ehkäisemiseksi noin 15 cm etäisyydeltä tai oman maun mukaan. Mikäli ruisku menee tukkoon, väriaineessa olevat roskat (esim. pullon suulle jäävä kuivunut väri) saattavat olla aiheuttajana ja väriaine kannattaa silloin suodattaa.

 

Koska väriaineet ovat vesiliukoisia, niiden kuivuminen kestää muutaman minuutin. Kannattaa ruiskuttaa alue kerrallaan ja kuivata se saman tien hiustenkuivaajalla. Tämäkin ehkäisee valumia. Jos valuma kuitenkin tulee, pyyhkäise se pois vaahtomuovisienellä ja ruiskuta alue uudelleen.

 

Ei ole olemassa oikeaa lukumäärää värikerroksille. Ruiskuta kerros, kuivaa se ja jatka niin kauan kunnes nahan pohjaväri on peittynyt ja pinta on tasainen ja siisti. Väri saattaa tuntua vähän tahmealta mutta se peittyy kun pinnoite ruiskutetaan päälle.

 

TÄRKEÄÄ: Kun ruiskutat paineilmapullosta, se saattaa jäätyä eikä paineilmaa tule ulos ennen kuin pullo on jälleen lämmennyt. Jos käytät isompaa kittiä, voit vaihdella pulloja työn edetessä, laittaa pullot lämpimään veteen jotta ne jäätyvät hitaammin. Tai voit käyttää paineilmakompressoria. Jos käytät ruiskua isommalla kompressorilla, muista laittaa väliin paineenalennin ja säädä se noin 1 bariin tai oman kokeilun mukaisesti.

 

Pinnoitteen ruiskuttaminen

 

8.  Kun olet tyytyväinen ruiskuttamaasi väripintaan, odota vähintään noin tunti värin kuivumista. Tarkista ettei väripinnalle ole kertynyt pölyä tai muuta likaa ja pyyhi tarvittaessa puuvillakankaalla. Tässä vaiheessa väri kiiltää jonkin verran, mutta sitä voi säätää pinnoitteen ruiskutusvaiheessa. Jos nahka tässä vaiheessa vaikuttaa epätasaiselta, hio se 1200 hiomapaperilla ja ruiskuta väri uudestaan.

 

Tässä vaiheessa ruiskutetaan nahkaan pinnoite, joka on samantyyppinen aine, joka ensimmäisessä vaiheessa poistettiin nahasta. Pinnoite ruiskutetaan samalla tavoin kuin väri aiemmin. Ruiskuta ensin täyskiiltävä Super Seal Leather Finish kovemman kulutuksen alueisiin, sivuille ja taustoihin tätä ei tarvita. Pinnoite on paljon ohuempaa kuin väriaine, joten varo valumia. Jatka ohuiden kerrosten ruiskuttamista antaen kerrosten välillä kuivua (tai kuivaa hiustenkuivaajalla) kunnes kaikki aine on käytetty.

 

Lopullisen pinnoitteen voi ruiskuttaa noin tunnin päästä, aivan samoin kuin edellä. Tarvittaessa voit pyyhkiä pinnan puuvillakankaalla mikäli nahka tuntuu karhealta. Pinnoitteen kiiltoasteena voit käyttää valmiina löytyviä Gloss = täyskiiltävä, Semi Gloss = puolikiiltävä, Satin = himmeä, Matt Satin = puolihimmeä, Semi Matt = puolimatta, Matt = matta, tai voit sekoittaa haluamasi kiiltoasteen sekoittamalla kaikkia edellisiä, eli kaikki täyskiiltävän ja matan välillä olevat ovat niiden keskinäisiä sekoituksia.

 

HUOM.: Kaikkiin pinnoitteisiin täyskiiltävää lukuun ottamatta on sekoitettu eri määriä jauhemaista mattausainetta. Varastoinnin aikana jauhe voi saostua ja aiheuttaa satunnaisia pieniä valkoisia pisteitä lopullisessa pinnoitteessa, jotka erottuvat varsinkin tummien värien kanssa. Sekoita siis pinnoite huolellisesti ravistamalla pulloa useita minuutteja, testaa ruiskuttamalla tummalle taustalle ja suodata pinnoite tarvittaessa maalinsuodatukseen tarkoitetulla suodattimella.

 

Odota yksi vuorokausi ennen kuin otat uudelleenkäsitellyn nahan käyttöön. Odota 7 päivää ennen kuin käsittelet nahkaa millään nahanhoitoaineella. Sen jälkeen suosittelemme käyttämään Leather Protection Creamia noin kolmen kuukauden välein ja esim. autokäytössä jopa useammin, koska auton penkkeihin jää helposti värjäymiä esim. farkuista, ja nämä värjäymät läpäisevät pinnoitteenkin pahimmillaan muutamassa viikossa.

 

 

Lisätietoja:

 

SPP-Racing, Juurakkotie 14A, 37150 Nokia

p. 0440 639 001

email info@dodoshop.fi


SPP-Racing

Käyntiosoite
Kauhtuantie 192, 39200 Kyröskoski

(vain sopimuksesta)Puh. 0440639001 - info(ät)detailingshop.fi